top of page

Ergonomisch materiaal: wat is het en waarom is het nodig?


Wat is ergonomie?

Ergonomie wordt omschreven als de aanpassing van de werkomgeving aan de noden van de werknemer. Dit houdt in dat de werkinstrumenten aangepast worden aan het uit te voeren werk, zodat de werknemer efficiënter, comfortabeler en veiliger kan werken.


Waarom ergonomisch materiaal voorzien voor je huishoudhulp?

Werken met ergonomisch materiaal is van essentieel belang voor een huishoudhulp: het zorgt voor comfort en veiligheid en dus ook voor efficiëntie.


In de schoonmaakbranche is de spanning op de nek, de rug en de schouders 3 keer groter dan in andere functies. Het grootste gevaar is het ontstaan van musculoskeletale aandoeningen of RSI. Het gaat hierbij om spierpijn, gewrichtspijn, pijn aan de pezen, de ligamenten en de zenuwen.


De risicofactoren van RSI houden rechtstreeks verband met ergonomisch materiaal dat ter beschikking wordt gesteld. Het is dus belangrijk om kwaliteitsvol materiaal te voorzien dat goed in de hand ligt en aangepast is aan de specifieke taken: bv. een trapje om te vermijden dat men de armen te lang boven het hoofd moet houden, materiaal met telescopische steel, een lichte stofzuiger met voldoende zuigkracht of een strijkplank die verstelbaar is in hoogte. Ontdek hier onze checklist van ergonomisch materiaal.


Ergonomisch materiaal beperkt de risicofactoren, zoals een slechte houding, repetitieve bewegingen, de kracht en de duur van de activiteit: vaak dagelijkse kost voor je huishoudhulp.

bottom of page