top of page

Geen enkel risico op ongelukken bij je thuis. Weet je het zeker?Als je er goed over nadenkt, is je woning ook een werkplek: namelijk deze van je huishoudhulp. En je wil absoluut niet dat hij of zij deel uitmaakt van de ongevalsstatistieken …


Heb je aan alle risico’s gedacht? Heb je er alles aan gedaan om eventuele ongelukken te vermijden? Jammer genoeg gebeuren er nog te vaak ongelukken op de werkvloer: valpartijen staan op de 1ste plaats in de statistieken.


Maar geen paniek: uiteindelijk is het niet erg ingewikkeld om de veiligheid van je huishoudhulp te garanderen en een gerust gemoed te hebben.


Hierbij enkele adviezen en veiligheidsmaatregelen:


Hoe gaat het daarboven?

Voor het werken op hoogte zijn trapladders perfect. Kies voor een veilig model, met maximum 3 treden en een leuning. Antislip treden worden aangeraden.


Ruim op …

Heb je een druk leven met alle gevolgen van dien voor je interieur? Of je nu graag opruimt of niet, let er in de eerste plaats op dat je huishoudhulp niet struikelt. Een opgeruimde woning is veiliger en gemakkelijker om te poetsen.


Vergeet de trap niet: het risico op vallen is groot, zeker wanneer men naar boven of beneden gaat met schoonmaakmateriaal of een wasmand.


Elektriciteit: neem geen risico’s

Zorg ervoor dat je stopcontacten goed vastzitten en in goede staat zijn. Check eveneens de knoppen en draden van je elektrische apparaten. Defecte installaties en apparaten kunnen tot gevaarlijke situaties leiden.


Bobbie, Minoes & Co

Hoe schattig je hond of kat ook mag zijn, ze kunnen je huishoudhulp doen vallen. Ze kunnen ook bijten of krabben als ze schrik hebben of onrustig zijn. Bijvoorbeeld:

een kat die men niet ziet op de trap wanneer men de handen vol heeft of een hond die stoot tegen de trapladder. Denk erover na om je huisdieren af te zonderen in een kamer of om ze buiten te laten als je een tuin hebt.


Noch de Noordpool, noch de Sahara

Iedereen kan verstrooid of gehaast zijn … maar probeer de komst van je huishoudhulp niet te vergeten. Zorg ervoor dat hij of zij, ongeacht het seizoen, kan werken in een aangename omgevingstemperatuur.


Vermijd zware gewichten

Vraag niet aan je huishoudhulp om meubels of zware voorwerpen te dragen of te verschuiven. De job is fysiek zwaar en bovendien herhaalt het werk zich bij elke klant. De spanning op de nek, de rug en de schouders is 3 keer groter dan in andere beroepen. Met het risico om een musculoskeletale aandoening op te lopen.


De expertise van je huishoudhulp, met betrekking tot veiligheid en gezondheid, is van onschatbare waarde. Aarzel niet om dit samen te bespreken.

bottom of page