top of page

Goede communicatie: voordelig voor jou, én voor je huishoudhulp.


Wat verwacht je precies van je huishoudhulp? Wat verwacht zij of hij van jou? Voor een optimale samenwerking is een goede communicatie nodig, die vooral in twee richtingen gaat. Hier zijn wat tips voor goede communicatie.

Alleen jij weet wat je wil.

In jouw hoofd is het allemaal duidelijk en vanzelfsprekend. Maar je huishoudhulp kan jouw gedachten niet lezen. Wil je jouw verwachtingen en behoeften duidelijk maken, bespreek dan alle taken samen en luister intussen ook.

Geef daarna duidelijke instructies, gesproken of geschreven. Een vriendelijk woordje erbij, doet alvast wonderen.

Jouw huishoudhulp is een echte kameleon.

Elk huisgezin is voor je huishoudhulp een andere werksituatie. Telkens moet zij (of hij) zich dus aan de plaats aanpassen, en ook aan de verschillende verwachtingen van de bewoners van dat huis. Het interieur onderhouden van een huis dat niet het jouwe is, lijkt eenvoudiger dan het is; de huishoudhulp moet rekening houden met heel wat specifieke informatie. Als je wel eens iets moet herhalen, is dat dan ook niet abnormaal.

Zie je vooral wat gedaan is of eerder wat niet gedaan is?

We zijn allemaal mensen en we hebben allemaal de neiging eerst te zien wat niet gedaan is. Natuurlijk is het ook normaal om dat te signaleren. Maar het is minstens even belangrijk om te tonen dat je tevreden bent, en om je huishoudhulp een pluimpje toe te werpen voor het geleverde werk. Een simpele “dankjewel” doet je huishoudhulp deugd: ze voelt zich meer betrokken, gemotiveerd en in haar element!

Als je naar elkaar luistert, begrijp je elkaar beter.

Ook dat is RESPECT.

bottom of page