In elk beroep heeft men degelijk materiaal nodig om goede resultaten te behalen. En, ook belangrijk, om geen enkel risico te nemen.
Je huishoudhulp heeft op zijn/haar werkplek, jouw woning dus, een uitrusting nodig die zowel
veilig, gezond als comfortabel is.
Prima, maar wat houdt dat eigenlijk in? De lijst kan lang lijken, maar je hebt hoogstwaarschijnlijk al heel wat van dergelijk schoonmaakmateriaal bij je thuis liggen. Laten we het even overlopen.
Valveilig materiaal
De ergste en meest voorkomende ongelukken in de dienstenchequesector zijn valpartijen. Dat blijkt uit de statistieken.
Voor het werken op hoogte, zoals het schoonmaken van de bovenkant van kasten, zorgt een eenvoudige uitrusting voor het evenwicht van je huishoudhulp: een stabiele trapladder met maximum 3 treden en een leuning. Antislip treden zijn een plus!
Een goede verlichting doet wonderen, zowel op het vlak van efficiëntie als veiligheid.
Schokbestendig materiaal
Neem absoluut geen enkel risico wanneer het gaat over elektriciteit. Defecte installaties en apparaten kunnen tot gevaarlijke situaties leiden.
Check regelmatig de draden en knoppen van je elektrische apparaten. Ze gaan langer mee als je ze goed onderhoudt. Vergeet eveneens de stopcontacten niet: deze moeten goed vastzitten en in goede staat zijn.
Ergonomisch materiaal
In de schoonmaaksector krijgen de nek, de rug en de schouders 3 keer zoveel spanning te verduren als in de meeste andere beroepen. Slechte houdingen, repetitieve bewegingen en fysieke inspanningen veroorzaken pijn en kunnen eveneens leiden tot musculoskeletale aandoeningen.
We kunnen deze problemen verminderen of zelfs doen verdwijnen, dankzij het gebruik van ergonomisch materiaal. Het is niet complex, niet bijzonder duur en zal ook voor jou van pas komen. Hierbij een overzicht:
Een zwabber, borstel en ragebol met telescopische steel die aangepast is aan de lengte van de huishoudhulp
Microvezeldoeken
Een grote emmer met uitwringpers (10 l) + een kleine emmer (5 l)
Een stofblik met lange steel
Een plumeau met steel van ongeveer 90 cm
Een lichte en praktische stofzuiger
Een verstelbare strijkplank
Om het je gemakkelijk te maken, hebben we een checklist opgesteld van het nodige materiaal per type activiteit. Je kan de lijst hier nalezen.
Antibacterieel materiaal
Niemand wil ziektekiemen, bacteriën en andere virussen in zijn/haar woning. Zorgen voor proper schoonmaakmateriaal is een goede stap richting een veilige en hygiënische thuis.
Doeken, microvezeldoeken en dweilen moet je wassen op 60°C. Tijdens een pandemie is het van essentieel belang om ze, elke keer nadat je huishoudhulp is langsgeweest, in de wasmachine te steken. Vergeet niet om dit materiaal regelmatig te vervangen.
Voor een gezonde woning raden we je aan om voor elk specifiek gebruik een ander microvezeldoek te hanteren. Je vindt ze in allerlei kleuren: kies er één per type taak.
Je huishoudhulp kent zichzelf en is een expert in het vak
Bespreek gerust de materiaalnoden met je huishoudhulp. Hij/zij weet perfect wat hij/zij nodig heeft en kent als geen ander de materialen die beschikbaar zijn op de markt. Jouw huishoudhulp is een professional die de nodige vorming heeft genoten!
De expertise van je huishoudhulp, met betrekking tot veiligheid en gezondheid, is van onschatbare waarde. Aarzel niet om dit samen te bespreken.
Comments