Is het beroep van huishoudhulp gevaarlijk? Niet wanneer alle veiligheidsmaatregelen in acht genomen worden door jou en je huishoudhulp.
Schoonmaakproducten, ziektes, omgevingstemperatuur, tabak … laten we dit even nader bekijken.
Een beetje chemie om te beginnen …
Het is niet al te ingewikkeld, wees gerust.
Regel 1: je huishoudhulp mag geen gebruik maken van ammoniak en bleekmiddel, dit zijn verboden producten.
Regel 2: koop geen spuitbussen (de ‘bommen’) en vervang deze door verstuivers. Dit is veiliger voor iedereen.
Regel 3: laat de etiketten op de schoonmaakproducten.
Regel 4: meng geen schoonmaakproducten, dit om chemische reacties te vermijden die gevaarlijk kunnen zijn.
Wat je goed in gedachten moet houden: de producten die jij af en toe gebruikt, gebruikt je huishoudhulp regelmatig bij jou en andere klanten. Producten die niet geschikt zijn, kunnen respiratoire en dermatologische problemen veroorzaken. Pas onderstaande regels toe om dit te voorkomen.
Beter voorkomen dan genezen
Het is een oud maar tijdloos spreekwoord vol wijsheid. Je kan het in verschillende situaties toepassen.
Verwittig steeds je dienstenchequebedrijf als je (of een gezinslid) ziek en besmettelijk bent. Zo bescherm je je huishoudhulp en tegelijkertijd zijn/haar andere klanten.
Aarzel zeker niet om je woning vóór de aankomst van je huishoudhulp te verluchten. Het is bovendien ook goed voor jouw gezondheid. En niet te vergeten: voorzie het nodige voor je huishoudhulp zodat hij/zij zijn/haar handen kan wassen en afdrogen.
Wat tijdens de coronaperiode?
Tijdens een pandemie zijn deze regels belangrijker dan ooit. Ze zijn zelfs niet helemaal voldoende …
Contacteer eveneens je dienstenchequebedrijf indien je (of een gezinslid) symptomen vertoont, in quarantaine bent of wacht op de resultaten van een test.
Vermijd nauw contact met je huishoudhulp. Dit is zowel belangrijk voor jouw gezondheid als deze van je huishoudhulp. Blijf niet in dezelfde ruimte, respecteer de social distancing-regel en draag een mondmasker. Kortom, leef de veiligheidsmaatregelen na die van kracht zijn.
Was, elke keer nadat je huishoudhulp is langsgeweest, de microvezeldoeken en andere doeken op 60°C. Ons laatste advies: maak bij voorkeur gebruik van elektronische dienstencheques.
Je kan alle veiligheidsinstructies hier nalezen.
Een gezond klimaat bij je thuis
De twee zaken die hier een rol spelen, zijn de temperatuur en de luchtkwaliteit.
Zorg voor de gezondheid en het comfort van je huishoudhulp: pas de temperatuur aan volgens het seizoen en aan zijn/haar takenpakket. Hou ook rekening met de weersomstandigheden bij werkzaamheden buiten.
‘Roken’ is een delicaat onderwerp, maar niemand kan ontkennen dat passief roken bestaat. Hierbij enkele basisregels die je moet respecteren: rook niet in het bijzijn van je huishoudhulp, rook indien mogelijk buiten, verlucht je woning vóór de aankomst van je huishoudhulp en geef hem/haar toestemming om te verluchten tijdens het werk.
Huisapotheek
Een brandwonde, een snee, … je huishoudhulp kan zich bezeren tijdens de werkuren. Geef duidelijk aan waar de medicijnenkast zich bevindt of stel een EHBO-doos ter beschikking. Het kan zeker ook geen kwaad om de noodnummers in het zicht te leggen (het Antigifcentrum inbegrepen), bijvoorbeeld op de koelkast.
Ongelukken? Nee bedankt!
Valpartijen zijn jammer genoeg de ongelukken die het meest voorkomen in de dienstenchequesector, ze zijn vaak ook het meest ernstig. We hebben 2 artikels geschreven over ongevallenpreventie en gezondheidsproblemen bij huishoudhulpen.
In het eerste artikel verneem je hoe je kan zorgen voor een veilige werkomgeving (je woning). Het tweede artikel gaat over het schoonmaakmateriaal dat je ter beschikking moet stellen aan je huishoudhulp om zijn/haar veiligheid en gezondheid te garanderen. Kort gezegd: interessante artikels met handige tips en adviezen (die je waarschijnlijk al gedeeltelijk toepast).
Goed communiceren is geen rocket science
Je huishoudhulp moet zich aanpassen aan elke werkplek en aan de verwachtingen van elke klant. Geen gemakkelijke taak dus …
Als je huishoudhulp zich veilig voelt en op zijn/haar gemak is bij je thuis, zal hij of zij ook gemotiveerder en efficiënter zijn. Iedereen tevreden!
In dialoog gaan is de basis. Ga zeker het gesprek aan met je huishoudhulp. Alles is zoveel eenvoudiger wanneer er duidelijkheid en wederzijds respect is.
De expertise van je huishoudhulp, met betrekking tot veiligheid en gezondheid, is van onschatbare waarde. Aarzel niet om dit samen te bespreken.
Comments