top of page

Slecht onderhouden of beschadigd materiaal: gevaarlijk!Kwaliteitsvol, ergonomisch en aangepast materiaal is niet alles! Het moet ook goed onderhouden zijn. Slecht onderhouden of beschadigd materiaal verhoogt de risicofactoren verbonden met de houding, de inspanning en de herhaling van handelingen. Al deze factoren kunnen negatieve gevolgen hebben voor je huishoudhulp.

Waarom je materiaal onderhouden?

Het onderhouden van je materiaal is vooral belangrijk voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemer. Slecht onderhouden elektrisch materiaal kan zo bijvoorbeeld leiden tot elektrocutie. Als het schoonmaakmateriaal niet regelmatig wordt gewassen, hebben bacteriën en ziektekiemen vrij spel.

Bovendien kan je niet grondig schoonmaken met slecht onderhouden of vuil materiaal. Het is ondenkbaar om de vaat te doen met een vette spons, hetzelfde geldt voor een borstel en stofdoek. Om goede werkomstandigheden en een uitstekend werk te garanderen, is het dus belangrijk om voldoende en aangepast materiaal te voorzien dat regelmatig wordt schoongemaakt.

Om de levensduur van het materiaal te verlengen, is het belangrijk om het regelmatig te controleren en te onderhouden. Zo kan het steeds in de beste omstandigheden gebruikt worden. Slecht onderhouden materiaal heeft een kortere levensduur.


Enkele tips

  • Was de verschillende vodden, microvezeldoeken en vaatdoeken in de wasmachine (60°, zonder wasverzachter)

  • Vervang je vaatdoeken en microvezeldoeken als wassen niet meer volstaat of als ze versleten zijn

  • Controleer de verschillende knoppen en de kabel van je elektrische apparaten

  • Leeg/vervang de filters of bakken van apparaten, zoals stofzuigers

  • Controleer de stabiliteit van de trapjes of opstapjes die je ter beschikking stelt

  • Ontkalk je strijkijzer regelmatig

  • Vervang je wc-borstel regelmatig


Vraag regelmatig of je huishoudhulp geen nieuw materiaal nodig heeft. Onthoud dat goed onderhouden schoonmaakmateriaal ook een teken van respect is voor je huishoudhulp en dat het motiverend werkt!

bottom of page