top of page

Discriminatie in alle mogelijke vormen


Wat is discriminatie? Discrimineren is een oneerlijk onderscheid maken tussen mensen of groepen. Discriminatie is bij wet verboden en strafbaar, want het is gebaseerd op een vooroordeel. Dienstenchequebedrijven van dienstencheques getuigen over gevallen van discriminatie, zoals dit: ”Soms vragen klanten ons naar een niet te jonge huishoudhulp, omdat die anders te weinig ervaring zou hebben. Maar de huishoudhulp mag ook niet te oud zijn, want dan zou die te traag werken.”


Stereotypen en vooroordelen zijn ook vaak de bron van heel wat discriminatiegevallen, zoals deze huishoudhulp vertelt: ”De eerste keer dat ik bij die klant werkte, zei hij me dat ik te dik was en dat ik niet alles wat hij vroeg, zou aankunnen. Hij vroeg me zelfs te tonen wat ik kon. Eigenlijk beoordeelde hij me louter op mijn uiterlijk. Ik vond dat zeer kwetsend.”


De huishoudhulp: altijd ten dienste van anderen.


Andere getuigenissen, die allemaal komen uit een representatieve rondvraag bij huishoudhulpen en bedrijven, hebben het over discriminatie op basis van het geslacht, de afkomst of de geloofsovertuiging van de huishoudhulp. Een medewerker van een dienstenchequebedrijf vertelt: ”Ik kreeg een klant aan de telefoon die me expliciet vroeg naar een huishoudhulp die het Nederlands als moedertaal heeft. Een andere klant zei geen huishoudhulp met buitenlandse afkomst te willen. Dit aanvaarden we uiteraard niet.” Een huishoudhulp getuigt: “Omdat ik een man ben, vroegen ze me zwaardere taken uit te voeren. En ik voelde me verplicht.”


In onze context van toenemende culturele diversiteit, komt de kwestie van het dragen van religieuze tekens tijdens het werk steeds vaker aan bod. Het gaat hierbij vaak over het dragen van een hoofddoek. Dit leidt dikwijls tot moeilijke discussies met de klant. De regel is dat geen enkel verzoek van klanten om religieuze tekens te verwijderen, aanvaard wordt.


Discriminatie op basis van een zogenaamd klasseverschil is ook onaanvaardbaar. Een huishoudhulp getuigt: “Bij die klant mag ik het toilet in huis niet gebruiken. Buitenshuis mag wel, want ik ben maar de poetsvrouw.”

Het is duidelijk dat discriminatie veel verschillende vormen kan aannemen. Maar ze hebben allemaal iets gemeenschappelijks: of het nu opzettelijk is of niet, discriminatie kwetst en is totaal onrechtvaardig. Zulk gedrag is dus absoluut te vermijden.


Is dit gedrag jou compleet vreemd?


PERFECT! En toch kan je nog meer doen, door andere mensen te sensibiliseren!


Stop grensoverschrijdend gedrag!

De beste manier om je huis goed te onderhouden, is je huishoudhulp respecteren.


Comments


bottom of page